Volg je zorg (LSP)
Het LSP (landelijk Schakelpunt) is een systeem om medische gegevens te delen met verschillende zorgverleners. Dit kan handig zijn in onverwachte situaties. Ziekte, een ongeval of een blessure; ze komen allemaal vaak onverwachts. Daardoor kunt u terecht komen bij een onbekende arts, een andere apotheek of de huisartsenpost. Dan is het belangrijk dat de zorgverlener snel en gemakkelijk uw actuele medische gegevens kan inzien.
Huisartsen, apotheken en ziekenhuizen maken daarom steeds meer gebruik van het LSP om medische gegevens uit te wisselen met andere zorgverleners. Dit kan alleen als u hier vooraf toestemming voor geeft.
Beveiliging LSP
Het LSP is goed beveiligd om uw privacy te waarborgen. Uw gegevens worden niet centraal bewaard, maar blijven op de computer van uw eigen huisarts en apotheek.
Uw huisarts en apotheek gebruiken eigen dossiers voor het bijhouden van uw medische gegevens. Hierin staat informatie die belangrijk is voor uw behandeling. Uw huisarts legt bijvoorbeeld vast wat uw klachten zijn en welke behandelingen u krijgt. Uw apotheker registreert welke medicijnen u krijgt en voor welke medicijnen u allergisch bent. Alleen zij kunnen uw gegevens wijzigen en beschikbaar stellen aan andere zorgverleners.
Huisartsen, huisartsenposten, apothekers en ziekenhuizen die het LSP gebruiken kunnen uw gegevens raadplegen als dat nodig is voor je behandeling. Uitsluitend zorgverleners die voldoen aan de beveiligingseisen kunnen toegang krijgen tot het LSP. En zij kunnen de gegevens alleen inzien als u hiervoor toestemming gegeven hebt. Hoe u dit doet, leest u hieronder.
Gegevens die zorgverleners kunnen opvragen
Zorgverleners kunnen uw persoonlijke gegevens zoals, naam, adres, geboortedatum, leeftijd en geslacht bekijken. Ook kunnen zij een overzicht opvragen van de medicijnen die u gebruikt. Een andere huisarts of huisartsenpost kan ook een samenvatting van uw huisartsdossier opvragen. Dit kan een apotheek of medisch specialist niet.
In de samenvatting staan:
- Een overzicht van uw huidige gezondheidsproblemen.
- Welke medicijnen u gebruikt.
- Bekende allergieën.
- Informatie over uw contacten met de huisarts in de laatste vier maanden of over de laatste vijf contacten.
- Andere bijzonderheden die belangrijk zijn voor een waarnemend huisarts.
Toestemming voor het LSP
Als u wilt dat andere zorgverleners uw medische gegevens kunnen opvragen, geef dan uw huisarts en apotheek toestemming uw gegevens te delen via het LSP. Andere zorgverleners kunnen uw gegevens dan opvragen als het nodig is voor uw behandeling. Dat kan alleen als zij ook gebruikmaken van het LSP. U kunt ook bepaalde gegevens afschermen voor andere zorgverleners. Zij kunnen dan het afgeschermde deel van je gegevens niet bekijken en zien ook niet dat er gegevens afgeschermd zijn. Alleen uw eigen huisarts kan deze gegevens dan bekijken.
De volgende zorgverleners kunnen gegevens opvragen:
- Waarnemend huisartsen.
- Huisartsenposten.
- Apothekers.
- Ziekenhuisapothekers.
- Medisch specialisten in ziekenhuizen.
Andere zorgverleners zoals fysiotherapeuten, psychologen, tandartsen en bedrijfsartsen kunnen geen gebruikmaken van het LSP. Zij hebben dus niet de mogelijkheid om uw medische gegevens in te zien. Ook zorgverzekeraars hebben geen toegang tot het LSP.
Toestemming geven
Als u wilt dat zorgverleners uw medische gegevens kunnen opvragen, dan is daarvoor uw toestemming nodig. U moet bij zowel uw huisarts als uw apotheek uw toestemming doorgeven. Zij noteren dan in uw dossier dat u toestemming hebt gegeven. Daarna melden zij bij het LSP dat zij gegevens over u hebben. Uw dossier wordt dus niet centraal opgeslagen.
U kunt toestemming geven op 3 manieren:
- U zegt tegen uw huisarts en tegen uw apotheek dat u het goed vindt dat ze uw actuele medische gegevens delen.
- U vult het toestemmingsformulier in en levert deze in bij uw huisarts en apotheek.
- U geeft toestemming via de website: https://www.volgjezorg.nl/toestemming
Meer informatie staat op de website: www.volgjezorg.nl